VPN för iPhone

VPN för iphone som skyddar din integritet online. Även fast iOS är ett pålitligt operativsystem så betyder inte det att du alltid är säker när du surfar. Faktum är att säkerhetsproblem har funnits hos iOS.

Med en VPN för iphone så säkerställer du din anonymitet online. Du stoppar såväl hackare, myndigheter som din internetleverantör från att bevaka och samla information om dig. Med tanke på hur mycket vi idag använder våra smartphone enheter i det vardagliga livet. För att exempelvis beställa varor, betala räkningar och signera med. Samt att kommunicera och dela information med omvärlden via sociala medier. Så är det förstås extra viktigt att skydda sin integritet. Och framförallt skydda sina personliga uppgifter från att läcka ut till någon obehörig person.

När du är uppkopplad på offentliga WiFi-nätverk så är en VPN för iphone det du behöver installera för att skydda dig. Eftersom du är ett enkelt ”byte” för tredje part när du är ansluten på offentliga nätverk.

Vad är en VPN för iPhone?

VPN står för virtuellt privat nätverk. En VPN tjänst för iphone fungerar på samma sätt som en VPN till din dator. Det vill säga, den omdirigerar din internet anslutning från din enhet, genom en tunnel och ut till någon av VPN leverantörens servrar. Det gör att din IP-adress och således din aktivitet blir gömd bakom någon av VPN leverantörens IP-adresser. På det sättet skyddar en VPN din personliga information, geografisk plats samt vad du gör online.

Förutom att skydda dig från att tredje part kan spåra dig så ger en VPN för iphone dig samtidigt möjlighet att kringgå geografiska blockeringar på streaming tjänster. Det betyder att du bland annat kan titta på amerikanska Netflix, trots att du befinner dig i Sverige.

Varför skydda iOS enhet med VPN?

Även fast iOS hela tiden uppdaterar sin mjukvara och tillhandhåller vassa säkerhetsfunktioner så är du ändå exponerad online. Men genom att också installera en VPN på din iphone så blir ditt datatrafik skydd skottsäkert! Varför är det viktigt med cyber säkerhet då? Jo, för att skydda känsliga uppgifter om dig och ditt privatliv. Eftersom det kan få väldigt allvarliga konsekvenser om det hamnar i fel händer. Tillexempel om någon obehörig person hackar dina kontouppgifter på banken eller kapar din identitet.

Extra viktigt är det att skydda din iphone med en VPN när du ansluter till offentliga närverk eftersom du inte vet vart de kommer ifrån.
Det kan alltså vara så att du kliver rikt i ”fällan” på tredje part. Dvs en hacker eller myndighet eller liknande som hämtar information om dig. Som det sen antingen använder i eget syfte eller säljer vidare. Men ansluter du din iphone till ett offentligt närverk med en VPN så behöver du inte oroa dig. Eftersom tredje part omöjligt kan se vem du är eller vart du befinner dig geografiskt.

Pålitlig VPN för iPhone

Det finns många VPN leverantörer på marknaden därför kan det kännas som en djungel att hitta rätt VPN. Många letar dessutom efter gratis VPN-tjänster som ändå är 100% säkra. Men finns det? Nja, det finns möjligtvis några gratis tjänster att lita på. Men då är dessa så högt belastade med datatrafik på sina servrar att din uppkoppling blir långsam. Så pass långsam att du antagligen inte kan varken streama serier eller dela filer. Sen har det faktiskt visat sig att en del gratis VPN leverantörer faktiskt sålt information om sina användare till tredje part. Vilket går emot allt vi vill ha ut av en VPN.

Mitt råd är att satsa på en som kostar en liten slant per månad. Det gör att du får en VPN som du verkligen kan lita på säkerhetsmässigt. De VPN leverantörer som rekommenderas av flest erbjuder säkerhetsfunktioner som garanterar dig anonymitet online. Utan en begränsad hastighet, är exempelvis:

Exempel på funktioner som de flesta av dem har:

  • Flera tusen servrar i många olika länder/platser = Ju fler servrar ju snabbare surf.
  • Ingen loggning-policy = Du rör dig som om du vare osynlig.
  • Blockerar annonser och pop-up fönster
  • Militärliknande kryptering av datatrafik
  • Låser upp blockerat innehåll på bland annat Netflix
  • Kill-switch. Din anslutning kommer automatiskt att stängas ned och någon obehörig försöker ta sig in

Installera VPN på din iphone

Du behöver absolut inte vara ett tekniskt geni för att installera och använda dig av en VPN. Det är väldigt enkelt att installera en VPN på din iphone. Väl installerad så sköter VPN tjänsten i stort sett sig själv. Det du behöver göra är först och främst att säkerhetsställa att den VPN tjänst du vill installera har en app för iOS enheter. Det brukar dock inte vara något problem eftersom nästan alla VPN leverantörer har en app för varje operativsystem.

När du laddat ner appen så kan du antingen logga in, (om du redan har ett konto hos VPN-tjänsten som du använder på t ex din dator). Annars så registrerar du dig för att skapa ett nytt konto. Första gången du loggar in på appen efter registrering så får du en fråga om du tillåter VPN-konfiguration.
Klicka tillåt om du vill att din VPN automatiskt ska konfigureras varje gång du använder din iphone. Denna inställning kan du göra manuellt också. Gå in på inställningar på din iphone, klicka på allmänt och sedan på VPN. Där kan du sedan välja lägg till VPN-konfiguration.

Sammanfattning

Trots att iOS erbjuder och uppdaterar operativsystemets säkerhet så är risken ändå relativt stor att din datatrafik läcker ut. Men genom att konfigurera en pålitlig VPN för iphone så säkerställer du krypterad anslutning. Dvs din data aktivitet, dina person uppgifter mm förblir skyddade bakom din VPN-leverantörs säkerhetsfunktioner.

Vilken VPN-tjänst du ska välja beror på vilket syfte och behov du har. Men några aspekter du bör kolla på är: Att du får 100% säker och skyddad anslutning samt att du är helt anonym. Genom tillexempel  ingen loggpolicy och bra krypteringsprotokoll. Andra fördelar att utgå ifrån är vilka geoblockeringar VPN kringgår. Dessutom bör en VPN för iphone ha snyggt gränssnitt och bra användarvänlighet eftersom det annars kan upplevas plottrigt och stökigt på en mindre skärm.

Lämna en kommentar