Spara till barn

Spara till barn genom att bidra med så hög avkastning som möjligt. Tack vare ett månadssparande åt ditt/dina barn eller barnbarn, kan du ge dem en ekonomisk fördel i början av sitt vuxna liv. Vilken nybliven 18, 20 eller 23 åring skulle inte vilja få ett extra tillskott till kontantinsats, körkort eller liknande. Men hur sparar du pengar på bästa sätt, för att inte inflationen ska ”äta upp dem?” Och för att få det sparade kapitalet att växa. Här kan du läsa om hur du ska spara till barn eller barnbarn. Det vill säga, hur du bör förvalta pengarna för bäst avkastning på ett långsiktigt sparande.

Börja spara till barn tidigt

Börja gärna månadsspara så tidigt som möjligt i barnets liv. Det ger pengarna större möjlighet för tillväxt med den så kallade ”ränta på ränta effekten”. (Vi kommer till den ”effekten” längre ner i artikeln.)

Men få inte en stress-attack nu! Det behöver inte vara några jättehöga sparbelopp i början, en liten summa varje månad, är bättre än inget! Det kan vara tufft med ekonomin ändå med de minskade inkomster en föräldraledighet bidrar till. Sam de ökade utgifterna som kommer med barn. Men som sagt, du kan börja med en mindre summa så här och sedan öka den lite senare.

Spara till barn på olika sätt

Enligt några undersökningar från olika banker osv som jag tagit del av, så sparar så många som 4 av 5 föräldrar till sina barn. Det är ju toppen! Men faktum är att över 50% av alla de som sparar långsiktigt, gör de på ett ”klassiskt” sparkonto hos tillexempel sin bank.  Med tanke på att det ger lägre ränta på ditt sparande än inflationens ökning så bör det väl finnas bättre alternativ att spara långsiktigt på. För pga av bland annat inflationen så förlorar de sparade pengarna i värde under de 18 år (eller mer) som du sparar. Inflationen ligger på cirka 2% ökning per år. Men vilka är då de bästa sparformerna till barn? Läs mer om de olika sparformerna här.

Fonder

När du ska spara till barn eller barnbarn på lång sikt så är en fördel att spara i fonder. Eftersom fonder ger en större möjlighet till bra avkastning under långsiktigt sparande. Om du väljer att spara i fonder så fördelas dessutom ditt sparande ut på fler olika bolag. Därför blir det mindre riskfyllt än om du själv väljer att investera i ett fåtal aktier. Att spara i fonder innebär dock en högre risk än att spara på ett ”vanligt” sparkonto. Men det ger samtidigt mycket större chans till högre avkastning. Senaste 20 åren har gett ett snitt på 7-8% i avkastning per år. (Det är dock ingen garanti  för framtiden). Ett fondaktie sparande innebär dock att du betalar 30% i vinstskatt. Så sparar du i fonder.

För den som vill ha en automatisk sparfond så rekommenderar vi Avanza Auto 1-6. Det är en prisvärd fondrobot som förvaltar dina pengar smart och automatiskt. Du får själv ta ställning till hur länge du vill spara och hur hög eller låg risk du vill ta. Därefter väljer fondroboten de specialfonder som passar dig bäst. Den auto du väljer kommer löpande att justeras och optimeras med modern portföljteori. På så sätt slipper du dyr rådgivning och sköter allt själv.

ISK (Investeringssparkonto)

Ett ISK är ett sätt att spara i fonder och aktier även för dig som är ”nybörjare”. Du kan köpa/byta aktier hur du vill utan att betala skatt på vinsten eller deklarera det. Du äger dina egna fonder och aktier på ett ISK sparande. Istället för att betala skatt vid köp och sälj så betalar du en schablonskatt varje år. Schablonskattens belopp finns skrivet deklarationen. Det är alltså inge du själv behöver sitta hemma och räkna ut. Beloppet är baserat på värdet av ditt sparade kapital. För ett långsiktigt sparande är en sådan form av beskattning många gånger mer fördelaktig. Dock så betalar du schablonskatt även om värdet har sjunkit. Ge bort en trygg framtid till ditt barn, klicka här för att börja spara med Avanza barnspar.

Kapitalförsäkring Barn

Tillskilland från ett ISK där du själva är ägare av dina aktier och fonder, är det i en Kapitalförsäkring ditt försäkringbolag som äger dem. Vad gäller skatten så är det samma regler som vid ett ISK. Med ett sparande i en Kapitalförsäkring kan du välja att försäkringsbolaget sköter placeringen av dina pengar. Främsta fördelen med att spara i en Kapitalförsäkring till barn är att du kan spara pengarna i ditt namn. Men välja barnet som förmånstagare vid en viss ålder. Det garanterar dig att pengarna tillfaller barnet och ingen annan om något skulle hända dig. Ge bort en trygg framtid till ditt barn, klicka här för att börja spara med Avanza barnspar.

Sparkonto

Ett ”vanligt” sparkonto är inte att föredra för långsiktigt sparande. Möjligtvis om barnet ska få tillgång till pengarna inom närmast 1-4 åren. Men annars bör du välja en annan sparform. Räntan på ett sparkonto är låg, mellan 0-2% någonstans brukar det oftast ligga omkring. Och dessutom så måste du betala 30% skatt på räntan. Dvs ”vinsten”.

Trots detta så är det faktiskt på ett sparkonto som de flesta sparar till sina barn. Varför? Jo en av anledningarna verkar vara att det känns tryggt och riskfritt, för pengarna. Men frågan är om ett sparkonto verkligen är riskfritt om man ser till tidsfristen. Under de 18 år som du sparar äter både inflationen och skatten upp värdet av ditt sparade kapital.

Aktier

Om du vill spara i aktier så har du möjlighet att få väldigt bra avkastning. Men det är också ett mer riskfyllt sparande. Det krävs att du är engagerad och aktiv på börsen svängningar. Samt att du är uppdaterad om omvärlden och samhället. Tillskillnad från med ett fondsparande så får du, när du sparar i aktier, själv avgöra vilka bolag du vill spara/investera i. Ge bort en trygg framtid till ditt barn, klicka här för att börja spara med Avanza barnspar.

Spara till barn och få ränta på ränta

Ränta på ränta effekten fungerar i stora drag såhär:
Den ränta du får i avkastning på dina sparade pengar under första året, får du sedan ränta på under nästkommande år. Och så fortsätter det hela tiden. Alltså får du dina pengar att växa genom ränta på ränta. Ju fler år som du låter pengarna vara, desto mer kommer dina investeringar vara värda år efter år. De senaste 5 åren har OMX30 (Stockholmsbörsen) gett en årlig avkastning på 10,3%.

Avanza barnspar

Ett utav de absolut enklaste och smidigaste tillvägagångssättet att månadspara till dina barn är genom Avanza barnspar. Du sätter enkelt upp ett konto på ditt namn eller dina barns namn. Att registrera ett konto är gratis och det tillkommer inga andra kostnader. Det finns heller inget krav på hur mycket eller lite du kan sätta in på kontot och du låser inte heller pengarna som finns där.

Avanza har en kalkyl där du kan beräkna hur mycket ditt barn kommer att få ut på sin 18 årsdag om du sätter in ett visst belopp per månad.

Exempel: Du sätter in 2500kr varje månad och får den årliga avkastningen på 7% så har ditt barn 1 miljon kronor samma dag som barnet fyller 18 år.

Månadsspara i ditt eget namn

Om du väljer Avanza barnspar i ditt eget namn så innebär det att du öppnar ett konto som du har 100% kontroll över. Du kan alltså ta ut pengar när du vill, sätta in pengar när du vill och även ge bort kontot när du vill. Om du vill ge ditt barn hela innehavet när han eller hon fyller 18 så är det okej, men du kan också vänta tills åldern är 20 år. Fördelar med konto i eget namn:

  • Öppna ett konto online direkt via BankID utan någon väntetid.
  • Välj när du vill ge bort pengarna.
  • Du äger hela innehavet.

Månadsspara i barnets namn

Om du väljer Avanza barnspar i barnets namn kan ni som föräldrar signera avtalet med BankID direkt. Föräldrarna kommer ha fullmakt till kontot till barnet fyller 18 år. Därefter kan barnet ta bort föräldrarnas fullmakt och då göra vad han eller hon vill med pengarna.

  • Öppna ett konto online direkt via BankID utan någon väntetid.
  • Barnet står som ägare för innehavet.
  • Föräldrarnas fullmakt och kontroll försvinner efter barnet fyllt 18 år.

Att tänka på vid sparande till barn eller barnbarn

  • Spara i ditt namn, inte i barnets namn. Det ger dig möjligheten att bestämma över pengarna och när barnet ska få ta del av dem. Sparar du däremot i barnets namn så är barnet ägare av sparandet eftersom det så anses vara en gåva till barnet. Pengarna tillfaller i det fall barnet när hen fyller 18 år. Och det finns ju faktiskt en stor risk att 18 åringen åker på en ”fest-resa”. Istället för att använda dem tillexempel till ett körkort.
  • Det kan vara en bra ide att låsa pengarna tills barnet uppnått en viss ålder, 18, 20, 25. Det kan du göra i en Kapitalförsäkring.
    Både för att barnet inte ska kunna ”tjata” på dig om  att ta ut pengarna.
    Men också för att du som förmyndare av sparandet inte ska kunna låna pengar av barnet. Att röra eller låna pengar i ett sparkonto minskar tillväxten i ränta på ränta effekten.
  • Tänk på att välja en sparform med så lite extra avgifter som möjligt. Eftersom tillexempel en dyr årsavgift, avgift för uttag eller dyr skatt äter upp din avkastning.

1 svar på ”Spara till barn”

  1. Hej!
    Så nyttiga tips som alla verkligen borde göra! Min dotter är 3 år och jag har månadssparat i mitt namn hos Avanza sedan hon föddes. Planen är att fortsätta tills hon är 18 och då lämna över innehavet. Beloppen man månadssparar är pengar som man förmodligen hade gjort av med på annat sätt annars så det känns superviktigt att det går till en bra sak istället! Kul läsning för övrigt.

    Svara

Lämna en kommentar