Surfa anonymt

Surfa anonymt med inkognitoläge, en proxy-server eller med VPN. Allt du gör online lämnar digitala spår, som fingeravtryck på en brottsplats efter dig. Din IP-adress avslöjar vart du befinner dig. Sökhistoriken du lämnar efter dig talar om vad du interagerar med för sidor, vilka intressen du har. På det sättet kan företag målinrikta annonser och reklam som dyker upp på webbsidor till dig. Förutom det så lämnar du spår av känslig information i form av inloggningsuppgifter och personuppgifter.

Surfa anonymt med dold IP-adress

För att skydda din datatrafik och således ditt privatliv måste du surfa anonymt. Det finns olika sätt att gå tillväga beroende på situation och syfte. Alla tillvägagångssätt innebär att du döljer din IP-adress när du surfar online. Inkognitoläge, en proxy-server eller en VPN-tjänst är tre metoder för en säkrare surf. Vi ska lite kortfattat gå igenom de tre olika här.

Inkognitoläge

I nästan alla webbläsare finns det faktiskt till viss del ett integritetsskydd redan. Beroende på vilken webbläsare du använder kan det heta olika men oftast inkognito/osynlig/privatläge. När du surfar med ett inkognitoläge på, så sparas varken din sökhistorik, dina inloggningsuppgifter eller cookies i webbläsaren.
När du sen stänger ner webbläsaren så försvinner allt du interagerat med. Med andra ord betyder det att nästa person som använder datorn efter dig, låt säga din partner, inte kan se vad du surfat på för sidor.

Men betyder det att du surfar anonymt? Svar: Nej.
Det sidor du interagerat med i inkognitoläge kommer inte finnas kvar i webbläsaren på din dator/enhet men det betyder inte att det inte loggas av tredje part. Din internetleverantör loggar vilka webbsidor du besöker och om du laddar ner filer osv. Bland annat för att kunna sälja information till företag för marknadsföring. Myndigheter kan övervaka din datatrafik och vad du gör på nätet eller be din internetleverantör ge dem din datatrafik. Inkognitoläge är inte heller något som stoppar din enhet från hackers.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att inkognitoläge är bra vid vissa tillfällen, där du vill vara lite ”hemlig”. Tillexempel om du surfar på en offentlig dator och inte vill att nästa person som använder datorn ska kunna komma in på ditt senast lästa mejl eller på dina sociala medier. Eller om du inte vill avslöja en överraskning. Såsom att du letar på nätet efter olika hotell och jämför priser för att du ska boka en spa-weekend till din sambo i födelsedagspresent.

Men inkognitoläget är absolut inte lika med att surfa anonymt. Det stoppar inte hackers, myndigheter eller din internetleverantör att hämta datatrafik från dig.

Proxy-server

Med en Proxy-server kan du dölja din IP-adress på nätet men en proxy gör dig inte heller helt anonym. En Proxy-server konfigureras direkt i webbläsaren och gör så att din IP-adress döljs av serverns IP-adress. Webbsidan du besöker ser alltså att anslutningen kommer från en Proxy-server eftersom en proxy inte krypterar din anslutning eller datatrafik. Det innebär också att tredje part alltså myndigheter, din internetleverantör osv fortfarande kan se vad du gör på nätet även fast de inte ser din riktiga IP-adress och identitet.

Nackdelen med en proxy-server är dock att det är relativt enkelt för någon att hacka din data och ta reda på vem du är. En Proxy-server ett bra alternativ för att surfa anonymt om man tillexempel vill ta sig förbi en blockering av en webbplats på en skoldator. Eller begränsa antal annonser och pop-up i webbläsaren.

VPN-Tjänst

Det bästa sättet för att skydda dina personuppgifter, bankuppgifter och sin digitala aktivitet är att skaffa en VPN. Virtuellt privat nätverk (VPN). Det finns många olika VPN-tjänster att välja bland men för att få det bästa skyddet så bör man välja en som inte är gratis. Eftersom de VPN-tjänster som kostar erbjuder både fler funktioner men också större säkerhet.

Exempel på säkerhet som en bra VPN erbjuder är:
Kryptering av datatrafik som är militärliknande. På det sättet blir din IP-adress och din surf helt anonym för tredje part. Inbrottsskydd eller Kill-switch är också en funktion som många av de större leverantörerna erbjuder, det innebär att om någon skulle ta sig in i din data så stänger anslutningen ner.
”No-logg policy” vilket betyder att inget av din aktivitet lagras. Du blir då både anonym och säker eftersom om en myndighet skulle begära ut datatrafik så finns inget sparat hos VPN-leverantören.

Med andra ord så kan du med en VPN skydda din surf/din aktivitet online från myndigheter, reklam, regering, hackers osv. En utav de mest populära VPN-tjänster i Sverige heter NordVPN. Läs vår recension om NordVPN.

Slutsats

Svaret på frågan ”Vilket är bästa sättet att surfa anonymt?” beror helt enkelt hur anonym du vill vara och vilken situation man utgår ifrån. Vill du surfa anonymt för att skydda den information du hanterar via ditt arbete så bör du installera en VPN. Då kan du hantera känslig information utan att det kan läcka ut. En VPN är det bästa alternativet för dig som ofta ansluter till offentliga nätverk eftersom risken där annars är ganska stor att din data läcker ut eller din identitet blir kapad.

Känner du däremot att du inte behöver full kryptering och inte vill betala för en VPN så är en proxy-server eller inkognitoläge bättre än inget. Men kom ihåg att de inte alls skyddar dig på samma sätt. En proxy-server kan hjälpa dig komma förbi en blockering av en sida och undvika att du blir attackerad med annonser riktat till dig sen eftersom din IP döljs av serverns. Men du är inte säker från att bli hackad.

Inkognitoläge är inte alls anonymt ur någon aspekt ovan. Dvs det skyddar inte dig från tredje part. Det (enda) positiva med inkognitoläge är att just den datorn/webbläsare du surfar på inte minns vad du sökte på. Så du kan behålla födelsedagspresent idén hemlig.

Lämna en kommentar