Skapa en blogg med WordPress

Är du intresserad av att starta en blogg men vet inte hur du ska komma igång? Världens mest använda publiceringsverktyg för bloggar är nämligen WordPress. En av de främsta anledningar till varför många gillar WordPress är pga. användarvänligheten och den enkla installationsprocessen. För att WordPress ska fungera så behöver du registrera ett domännamn och installera WordPress, det är dessa delar vi kommer att täcka i denna grundläggande guiden. Så oavsett om du är nybörjare eller bara behöver uppdatera din kunskap så är det här inlägget för dig!

Så kommer du igång med WordPress

Att skapa en blogg med WordPress är relativt enkelt och okomplicerat. Det första du behöver göra är att registrera ett domännamn. Du kan göra detta via en registrator som Loopia, Oderland eller GoDaddy. När du har registrerat ditt domännamn är nästa steg att välja ett webbhotell (även kallat hosting). Hosting är i huvudsak den plats där din webbplats kommer att bo på Internet, utan webbhotell/hosting kommer webbplatsen inte att fungera.

När du har konfigurerat ditt webbhotellskonto kan du installera WordPress på din domän. Många webbhotell har 1-klicksinstallationer för CMS som gör det möjligt att installera WordPress på några sekunder utan kunskaper. Ett exempel på en svensk leverantör där du både kan köpa domän och registrera ett webbhotell med 1-klicksinstallation är Oderland.se. De är ett av de mesta använda webbhotellen i Sverige och har sin bas i Kungsbacka, Hallands län och det är även där deras support sitter.

Välj tema för bloggen

Nästa steg är att välja ett tema för din blogg. Det finns tusentals gratis- och premiumteman tillgängliga för WordPress. Alla gratisteman kan du hitta i WordPress när du loggat in som administratör, då är det bara att navigera till utseende och sen till teman. Premiumteman kan du köpa och ladda ner hos Themeforest.net. När du har hittat ett tema som du gillar är nästa steg att konfigurera och börja skapa innehåll till din blogg!

Sätt upp en utvald sida som blogg

För att bloggen ska kunna visas på din hemsida behöver du skapa en sida som kommer att fungera som ett bloggarkiv. Det gör du genom att följa nedan steg:

  1. Gå till Sidor och skapa en ny sida. Döp sidan till valfritt namn och spara.
  2. Gå till Läsa som du hittar under inställningar.
  3. Välj sidan som du skapade i steg 1 som inläggssida.
  4. Gå till Menyer som du hittar under utseende och lägg till den nya sidan i din huvudmeny.

Om du vill skapa ett inlägg klickar du helt enkelt på länken ”Inlägg” i vänster sidofält på din WordPress-instrumentpanel. Därifrån kan du lägga till en titel, utvald bild, kategori och börja skriva ditt innehåll. Att skapa en blogg med WordPress är enkelt och roligt! Så vad väntar du på? Börja blogga idag!

Lämna en kommentar