Vad kostar det att ladda en elbil?

Vad är egentligen kostnaden för att ladda en elbil i Sverige? Detta är ett viktigt ämne eftersom allt fler människor byter till elbilar samtidigt som elpriserna slår i taket. Vi kommer att titta på de olika faktorer som kommer att påverka kostnaden för att ladda en elbil i Sverige, inklusive elpriset och antalet laddningsstationer som finns tillgängliga.

Så mycket kostar det att ladda elbilen hemma

Man räknar vanligtvis genom en genomsnittlig kostnad för el och skatter på 2 kr/kWh. Beroende på vilken elbil du har och vad den förbrukar så räknar man på ca. 1-3 kWh per 10 kilometer. Om du då ska ladda din elbil hemma så bör kostnaden landa på ungefär 200 kr om du laddar ett helt fullt batteri med en kapacitet på 100 kWh. Detta är baserat på dagens kostnader men beräknas att öka inom de närmsta veckorna och månaderna.

Så mycket kostar det att ladda elbilen på en laddstation

Det finns en mängd laddstationer runt om i Sverige och alla har sina egna priser. Mycket skiljer sig också mellan en snabbladdning och traditionell offentlig laddstation. Men i genomsnitt betalar du 3-5 kr per kWh. Om du väljer att ladda elbilen med en snabbladdare kan priserna variera enormt mycket beroende på vart du befinner dig. I vissa fall kan du betala upp till 15 kr per kWh, medans den lägsta kostnaden ligger runt 3 kr.

Stigande elpriser

I Sverige kommer elpriset att stiga under de närmaste åren. Detta beror på ett antal faktorer, bland annat ökade kostnader för produktion och distribution. Som en följd av detta kommer även kostnaden för att ladda en elbil att öka. Det finns dock fortfarande ett antal sätt att spara pengar på din elbil kostnader för avgifter.

Så kan du spara pengar när du ska ladda din elbil

  • Dra nytta av elpriserna under lågsäsong. Då är efterfrågan på el lägre och priset billigare. Du kan ta reda på när dessa tider är genom att kontrollera med din lokala elleverantör.
  • Installera en laddningsstation för hemmet. Då kan du ladda din bil under natten, när elpriset vanligtvis är lägre.
  • Gå med i ett bildelningssystem. Dessa system har vanligtvis rabatterade priser för laddning av elbilar.
  • Använd offentliga laddningsstationer. Många av dessa erbjuder numera rabatter eller till och med gratis laddning för elbilar.

Lämna en kommentar