Att jämföra mäklare är ett enkelt tillvägagångssätt för att hitta den mäklare som passar bäst för just din försäljning. Går du i tankarna på att sälja din bostad, kanske för att köpa något större boende? Eller vill sälja ditt hus på landet för att istället köpa en lägenhet i stadspulsen? Oavsett vilken form av bostad du ska sälja så är det många gånger fördelaktigt att anlita en mäklare.
För att få ett så bra försäljningsresultat som möjligt. Eftersom försäljning av bostäder är en mäklares ”vardag”, bidrar det till gedigen kunskap och kompetens i området som du kan få nytta av, i bland annat vinstmarginal.
Men för att hitta den mäklare som passar din försäljning bäst. Så bör du först lägga lite fokus på att jämföra mäklare. Framförallt dem som är verksamma i ditt område. Hur ska du annars kunna hitta den mäklaren som ger din bostad de bästa förutsättningarna på marknaden.
Varför ska du hitta rätt mäklare?
Vad bidrar mäklaren med? Du kan såklart välja att sköta hela försäljningsprocessen på egen hand. Men i de flesta fall är det på lång sikt mer fördelaktigt att anlita en mäklare. Fördelar i både tid och pengar.
Eftersom en mäklare har kunskap inom alla de omständigheter som en bostadsförsäljning innehåller. Omständigheter i form av juridiska frågor, administrativt arbete, korrekt värdering av bostaden, marknadsföring i olika kanaler, kontraktskrivandet osv.
Förutom det så visar en hel del undersökningar att en mäklare som marknadsför/”säljer” bostaden bidrar till med trygghet över affären. Framförallt hos den som är köpare.
Vad kännetecknar en bra mäklare?
Att jämföra mäklare med varandra är ett bra sätt att gallra ut vilken mäklare du vill anlita till din bostadsaffär. Men vad gör en mäklare bra? Utifrån vilka aspekter ska du jämföra när du ska hitta en mäklare?
- God insikt i det område du vill sälja/köpa.
Med god kunskap inom bostads området så kan mäklaren beskriva det på ett bättre och mer ”säljande” sätt. Insikt i området ger också en relevant prisbild utifrån tidigare objekt.Men kanske framförallt om mäklaren har verkat mycket i eller kring ”ditt” område, så är chansen stor att hen har ett spekulantregister. - Begär skäligt mäklararvodet.
Det skiljer sig mellan mäklare vilket arvode de tar. En bra mäklare begär ett rimligt utifrån de förhållanden som affären innebär. - Marknadsföringen av bostaden.
Hur mycket kommer din bostad att exponeras? Ju mer synlighet desto fler möjliga intressenter. I vilka kanaler och hur på vilket sätt kommer bostaden att synas? - Villkor och kostnader.
Undersök vilka villkor som gäller för b la kostnaden av marknadsföringen, ingår den i arvodet eller inte. Och vad ingår iså fall i kostnaden? Kan du välja att lägga till fler kanaler eller andra sätt att bli exponerad? Undersök också de bostäder mäklarna marknadsför just nu. Beskriver de bostaden på ett tilltalande sätt? På vilket sätt marknadsförs dem. - Tillgänglighet.
Det är viktigt att du och mäklaren ”klickar” och att du känner förtroende för hen. Särskilt eftersom ni förmodligen kommer ha ganska tät kontakt under några veckor. En bra mäklare finns tillgänglig för dig med svar på dina frågor och för att hjälpa/trygga dig i hela processen. - ”Hungrig” på att sälja.
En mäklare är ju egentligen en säljare och en bra säljare kännetecknas ofta som engagerad och med god kunskap i ”produkten”. Om mäklaren visar intresse och engagemang för bostaden på visningar mm. Samt är en skicklig förmedlare vid budgivningar, så är sannolikheten större att det bidrar till det där lilla extra.
Jämför mäklararvoden
Det går oftast inte att googla sig fram till exakt ”Vilket mäklararvode ska jag betala?” Eftersom det kan skilja väldigt mycket beroende på bland annat vart i Sverige du bor. Även inom samma stad, såsom inom Stockholm stad, kan det skilja mycket i pris. Det som också är beroende av vad arvodet blir är vilka tjänster/villkor som ingår i uppdraget.
Däremot så är det lätt att få en uppfattning om ungefär vilket arvode du ska betala genom att söka på nätet. Dels genom att läsa statistik av genomsnittliga siffror för mäklararvoden. Men framförallt genom att kontakta olika mäklare som får ge dig sitt ”bud”. Längre ner i artikeln finns exempel på två jämförelsetjänster.
Att tänka på när du ska hitta mäklare:
– Vilken procentsats i provision mäklaren tar.
– Om ”allt” ingår, såsom annonskostnader, fotografering av bostaden. Eller om du behöver betala extra för det.
– Hur många visningar mäklaren erbjuder och om hen är villig att förhandsvisa bostaden?
– Kräver mäklaren att du betalar arvode även om bostaden inte blir såld?
När du sedan har fått flera olika bud från olika mäklare så kan du jämföra vilka tjänster och villkor som ingår i arvodet. Kom ihåg att mäklararvodet är förhandlingsbart. Därför bör du alltid jämföra mäklare emot varandra så att du kan förhandla dig till ett bra avtal.
Det finns olika varianter av mäklararvode. Bland dessa är det framförallt tre varianter som är vanligast.
Fastprisarvode = En fast summa som mäklaren får i arvode oavsett vilket slutpris det blir på försäljningen.
Procentarvode = Mäklarens arvode baseras i procent på slutpriset av försäljningen. Procentsatsen ligger oftast mellan 2-5 %. Många mäklare tar ändå ut en summa på ”bottennivå” som du får betala om inte procentsatsen når upp dit.
Trapp/Stegarvode = Här får mäklaren ett fast arvode upp till en viss summa. Låt säga exempelvis utgångspriset på bostaden. Samt en procentsats på det som överstiger utgångspriset.
Gratis jämförelsetjänster
Det finns tjänster på nätet där du kan hitta mäklare som är verksamma på din ort.
På maklarofferter.se kan du jämföra mäklare i Stockholm och läsa både mäklarnas egna ”CVn” och omdömen från kunder. Du kan förstås välja den ort du bor i.
På hittamäklare.se blir det erbjuden kontakt med mäklare som tjänsten matchar åt dig. Så du slipper leta efter relevanta kandidater att jämföra. Det enda du gör är att skriva i lite uppgifter om din bostad och dig, såsom ort/postnummer, kvm och antal rum.
Även här kan du klicka dig runt och läsa om mäklarna på webbsidan.