Skicka anonyma mail

Skicka anonyma mail – 3 enkla metoder. Hur fungerar det och kan man vara helt säker på att mottagaren inte ser eller kan ta reda på vem du är?

Varför skicka anonyma mail?

Tänk dig att du har tillgång till intern och/eller hemlig information om ett företag eller en myndighet som bedriver olaglig eller omoralisk aktivitet.

Eller ett annat exempel skulle kunna vara vara att du vill skicka anonyma mail till din chef för att påpeka ett stort problem inom företaget eller personalen? Men du kanske inte vill bli ifrågasatt eller utpekad.

För att kunna stoppa aktiviteten vill du delge den känsliga informationen tillexempel till en journalist. Men såklart utan att riskera att du blir avslöjad. För att skydda din identitet kan du ta kontakt ändå med hjälp av att skicka anonyma mail till en tidning eller till en journalist.

Så skickar du anonymt från hemlig avsändare

Det finns några olika metoder hur man kan gå tillväga för att skicka ett ”hemligt” mail. Jag kommer inte nämna alla sätt som finns såklart. Vilken metod du bör använda beror helt enkelt på hur mycket du vill/behöver skydda din identitet.

Alternativ 1.

Ett superenkelt sätt att skicka e-post anonymt är att använda en offentlig dator tillexempel på en skola eller på ett bibliotek och en ”engångs” mejltjänst online. Det finns webbsidor där man kan skicka mail utan att man behöver skapa något konto för inloggning eller uppge några personliga uppgifter alls för att skicka ett mejl anonymt.

Jag testade en sida som heter :
anonymousemail.me

Skicka mejl:
Det enda man behöver göra för att direkt komma till ”skicka mail” sidan är att skriva in adressen alltså anonymouemail.me i webbläsaren.
Där skriver man sedan in mottagarens e-postadress, ämne och själva mejlet för att sedan klicka send. När jag fick mitt test-mejl till inkorgen står det att avsändaren är ”noreply@anonymouemail.me”. Vilket alltså betyder att det inte finns något spår av mig.

Svar från mottagren:
Det finns en kolumn där man kan skriva i en e-postadress om man vill ha svar från mottagaren. Jag testade även den funktionen. Jag fick svar till den mejl-adress som jag angav i kollumen. Men jag vet dock inte om det finns någon tidsgräns för hur länge mottagaren kan svara på mejlet. Jag hittade ingen information kring det på webbsidan.

Tänk som sagt på att använda en offentlig dator eller en VPN-tjänst som döljer din IP-adress, när du skickar ett anonymt mejl eftersom du annars kan bli avslöjad via din IP-adress.

Alternativ 2.

Om du vill ha ett privatliv även på internet bör du skaffa en VPN-tjänst. Det finns många alternativ på marknaden men för en garanterad online säkerhet bör du inte välja en VPN-tjänst som är gratis. Med hjälp av en VPN (virtuellt privat nätverk) skyddar du din datatrafik via en krypterad tunnel. På det sättet blir din IP-adress säker eftersom din VPN omdirigerar den till en annan server på en annan plats/land.

Sedan kan man skapa ett nytt e-post konto på exempelvis Gmail. För att vara anonym som användare med det nya e-post kontot måste du givetvis hitta på en ”fejkad identitet”. När registreringen vill att du ska ange namn, e-postadress, födelsedatum osv hittar du på något. Jag trodde faktiskt inte det skulle fungera hela vägen till färdigt mejl-konto eftersom man uppmanas att skriva in telefonnummer för att verifiera sig. Men jag hade fel. Du kan hoppas över den kollumen.

Här är det lätt att bli lurad och tro att man ”måste” ange telefonnummer för att kunna skapa konto. Det behöver du tydligen inte.
Alltså betyder det att du kan komma igenom hela ”skapa konto fasen” med en påhittad identitet. Hur som helst så med en VPN-tjänst som skyddar både din IP-adress och din datatrafik plus en ”fejkad” mejladress så kan du nu skicka e-post anonymt.

Altenativ 3.

Om du ska skicka känslig information där mottagaren redan vet vem du är behöver du nödvändigtvis inte skapa ett konto med en fejkad identitet. Eftersom det handlar om att skydda själva innehållet i mejlet snarare än att skydda din identitet. Då kan du skapa ett e-postkonto hos er aktör som låter dig kommunicera via krypterade meddelanden. Tillexempel på ProtonMail.com, som har fokus på din nätintegritet.

ProtonMail använder säkra servrar som krypterar innehållet ”End-to-End”. I syfte att minska risken för att någon tredje part kan få tag i datatrafiken du skickar och tar emot. ProtonMail menar också på sin webbsida att företaget har noll åtkomst till användardata och därför inte kan dekryptera meddelanden från sina användare. Din data krypteras på din sida/enhet med en specifik nyckel som ingen annan har tillgång till. Resultatet av det är att företaget inte heller kan återställa din data om du tillexempel glömmer ditt lösenord. Men istället lovar de säkerhet och att de inte lämnar ut data till tredje part så som myndigheter eller liknande. Meddelande krypteringen görs med öppen källkod för på så sätt kunna garantera algoritmer utan bakdörrar.

Däremot kan det ju ändå vara relevant i vissa fall, trots kryptering av den känsliga informationen att skapa en påhittad profil. Det beror såklart på hur anonym man vill/behöver vara. Protonmail skriver även på sin webbsida att de inte loggar metadata så som IP-adresser som standard. Eftersom allt innehåll ändå är oåtkomligt för dem. Men med tanke på att de nästan lovar skydd av IP-adress så skulle jag rekommendera att ansluta till en VPN-tjänst först.

1 svar på ”Skicka anonyma mail”

Lämna en kommentar